sâmbătă, 5 mai 2012

Apel Coalitia Rogerius- martie 2012


Motto:
De poţi vorbi mulţimii fără să minţi şi dacă
Te poţi plimba cu regii fără a te-ngâmfa
De nici amicii, nici duşmanii nu pot vreun rău să-ţi facă
Pentru că doar dreptatea e călăuza ta....
(Rudyard Kipling)
Apel pentru responsabilizarea  aleşilor noştri 

            Coaliţia Rogerius – grupare civică din care fac parte Asociaţia Pro Democraţia Oradea, asociaţii de proprietari şi persoane fizice, adresează acest apel către preşedinţii filialelor judeţene ale partidelor politice pentru că este necesar a relua şi pune în aplicare elementele esenţiale ale unei democraţii funcţionale.
O perspectivă a cadrului general actual:
Democraţia locală funcţionează eficient dacă este una de tip participativ, în care, cetăţenii prin diferite forme organizate îşi manifestă valorile, interesele şi idealurile social-politice. Toate acestea au sau ar trebui să aibă la bază un dialog permanentizat în care cererile sunt preluate integral sau parţial de către aleşi, constituind fundamentul deciziei administrative sau politice.
            (Acest tip de proiecte promovate de Asociaţia Pro Democraţia Oradea au cunoscut rezultate pozitive încă în anii 2003-2005, când a fost promulgată o lege purtând semnătura ca iniţiatori a cinci parlamentari de Bihor, rolul principal avându-l Cornel Popa, pe atunci deputat sau un proiect, tot în domeniul ecologic, unde consilierul local Iuliu Delorean a preluat şi promovat o hotărâre de Consiliu Local în urma unui astfel de dialog civic).
            Experienţa Coaliţiei Rogerius, arată însă că, din păcate, între timp democraţia locală a intrat într-o fază de regres: actualii aleşi locali nu înţeleg sau nu vor să perceapă pozitiv acest tip de demers! Ori, şi mai grav este atunci când, nici măcar democraţia reprezentativă nu mai funcţionează, în contextul de faţă însemnând că aleşii locali şi judeţeni, înaintea unei decizii nu iniţiază consultări cu cei în numele cărora se consideră ca fiindu-le reprezentanţi. Acest tip de hotărâri poate că sunt legale, dar nicidecum legitime! Votul este pur şi strict de factură subordonată, ierarhizată şi reprezentând interesele unui grup restrâns.
            Fără a face o analiză amplă asupra deficienţei democraţiei europene, amintim faptul că acest nou val de concentrare a puterii înspre executiv a început la mijlocul anilor `90 în Anglia condusă de premierul Tony Blair, ulterior, această tendinţă a fost preluată de mulţi lideri naţionali ori locali şi „adaptată” la contextul fiecăruia.
            Apel către liderii judeţeni:
În majoritatea cazurilor, forul legislativ nu doar că nu are iniţiative, care transformate în hotărâri să fie executate în bunul sens al cuvântului de către primar / viceprimar sau preşedinte / vicepreşedinţi de consiliu judeţean,  aceste foruri legislative au devenit o simplă anexă care nu îşi mai îndeplinesc nici măcar rolul de filtrare al ideilor, propunerilor sau strategiilor executivului. Rapoartele de activitate, în majoritate covârşitoare, denotă că munca depusă de consilieri reflectă într-o măsură foarte mică nevoile reale ale cetăţenilor, cei ce ar trebui să fie beneficiari finali ai deciziilor luate. Programele dânşilor ar trebui să se concentreze pe necesităţi cotidiene, pe aşa-zise „pansamente sociale” către diferite grupuri şi pe proiecte de viitor, dar care să nu  împovărează generaţiile actuale
            Recomandări:
Dorim ca principalul criteriu de selecţie şi promovare a viitorilor consilieri judeţeni şi locali să nu fie vechimea în partid ori simpatiile de grupuri restrânse, ci să predomine responsabilitatea maximă faţă de cetăţean, iar prin activitatea lor să urmărească luarea de măsuri ce răspund nevoilor reale ale oamenilor, să aibă simţ civic şi să fie oricând un real partener de dialog cu diferitele grupuri ale societăţii.
           
          Acest APEL, la data de 28.martie.2012, data predării la secretariatul a patru formaţiuni politice, fusese semnat de şapte preşedinţi de asociaţii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu